top of page
Search

Abordarea bazata pe procese

  • Writer: Bancila Radu
    Bancila Radu
  • May 21, 2014
  • 3 min read

Specificaţia tehnică SO / TC 176/SC 2 / N 544R3 specifică în Capitolul 3.2:

Tipuri de procese care pot fi identificate :

Organizațiile trebuie să definească numărul și tipurile de procese necesare pentru a îndeplini obiectivele afacerii societăţii. Unele procese pot fi unice pentru fiecare organizație, dar este posibil să se identifice şi unele procese tipice, cum ar fi :

- Procese pentru managementul unei organizații . Acestea includ procese referitoare la planificarea strategică, stabilirea unor politici, stabilirea obiectivelor, asigurarea comunicării, asigurarea disponibilităţii resurselor pentru obţinerea rezultatelor conform obiectivelor de calitate ale organizației, analiza de management .

- Procesele de management a resurselor . Acestea includ toate procesele care sunt necesare pentru a asigura resursele necesare pentru realizarea obiectivelor de calitate ale organizației.

- Procesele de realizare. Acestea includ toate procesele care oferă rezultatele de ieşire dorite ale organizației.

- Procesele de măsurare, de îmbunătățire și de analiză . Acestea includ procesele necesare pentru a măsura și a colecta date pentru analiza performanței și îmbunătățirea eficienței și eficacității SMC. Acestea includ măsurarea, monitorizarea, audititarea, analiza performantelor si îmbunătățirea proceselor (de exemplu, pentru acțiuni corective și preventive). Procesele de măsurare sunt adesea documentate ca o parte integrantă a proceselor de management , de resurse și de realizare. Procesele de analiză si îmbunătăţire a proceselor sunt tratate în mod frecvent ca procese autonome, care interacționează cu alte procese , având intrări de la rezultatele măsurătorilor, și ieşirile pentru procesul de îmbunătățire a acestor procese.

De asemenea, ISO / TC 176/SC 2 / N 544R3 specifică în capitolul 2 definiţia procesului.

Un "proces" poate fi definit ca un "ansamblu de activități corelate sau în interacțiune, care transformă intrările în ieșiri" . Aceste activități necesită alocarea de resurse , cum ar fi resurse umane și materiale .

Intrările și ieșirile pot fi tangibile (cum ar fi echipamente, materiale sau componente) sau intangibile (cum ar fi energie sau informații) .

Fiecare proces are clienți și alte părți interesate (care pot fi interni sau externi organizației), cu nevoile și așteptările acestora cu privire la proces, care definesc rezultatele necesare ale procesului.

De exemplu , o companie Z oferă servicii pentru efectuarea auditurilor interne.

Societatea Z este furnizoare de audituri interne. În acest caz, clientul este compania X.

În cazul în care auditul este efectuat de către personalul companiei X (furnizorul fiind echipa de audit), clientul este intern, respectiv managementul de top al societăţii X.

Auitul intern este un proces.

Intrări: intangibile (informații - standard de referință, documentație sistem, chestionarul de audit, etc.)

Ieșiri : intangibile (informații - raport de audit , etc.)

Resursele alocate : oameni , financiar ( auditor intern salariu , software-ul specific , echipamente de birou , etc ), sau resurse financiare plătite societăţii externe Z pentru efectuarea auditului intern.

Criteriile de acceptare pentru acest proces poate fi descris în cadrul procedurii interne de audituri (auditul în ambele cazuri se va face după procedura societăţii X).

Procesul de audit poate fi măsurat și monitorizat prin indicatori de calitate în cadrul analizelor efectuate de management sau la intervale de timp stabilite, cât şi în cadrul auditurilor interne.

Acest proces adaugă valoare prin descoperirea și eliminarea neconformităților și a cauzelor acestora.

Analiza managementului este un proces al cărui client intern este în funcţie de standard:

  • ISO 9001 acţionarii şi/sau investitorii societăţii;

  • ISO 14001 comunitatea locală;

  • OHSAS 18001 salariaţii societăţii, vizitatorii.


 
 
 

Comments


© Protecție la copiere
bottom of page