DIS ISO 9001:2015 modificări propuse
- Bancila Radu
- Jun 21, 2014
- 2 min read
Prezentarea modificărilor propuse de ediţia din 2015 faţă de ediţia din 2008 a standardului ISO 9001.
Modificări a structurii clauzelor
ISO 9001 2008 ISO 9001 2015
0. Introducere 0. Introducere
1. Domeniul de aplicare 1. Domeniul de aplicare
2. Referinţe normative 2. Referinţe normative
3. Termeni şi definiţii 3. Termeni şi definiţii
4. Sistemul de management al calităţii 4. Contextul în care se află organizaţia
5. Responsabilitatea managementului 5. Leadership
6. Managementul resurselor 6. Planificarea sistemului de management calitate
7. Realizarea produsului 7. Suport
8. Măsurare, analiză şi îmbunătăţire 8. Operare
9. Evaluarea performanţei
10. Îmbunătăţire
Terminologie
Schimbările majore ale terminologiei dintre cele două ediţii sunt următoarele:
ISO 9001 2008 ISO 9001 2015
Produse Produse şi servicii
Excluderi Nu se mai utilizează
Documente, înregistrări Informaţii documentate
Mediu de lucru Mediu pentru funcţionarea proceselor
Produse aprovizionate Produse şi servicii furnizate din exterior
Furnizor Furnizor extern
Produse şi servicii
ISO 9001:2008 foloseşte termenul "produs" pentru a cuprinde toate categoriile. Ediţia din 2015 foloseşte "produse și servicii". Termenul "Produse și servicii" include toate categoriile, respectiv hardware, servicii, software și materiale procesate.
Contextul organizaţiei
Există două noi clauze referitoare la contextul organizației, respectiv 4.1 Înțelegerea organizaţiei și contextul său și 4.2 Înțelegerea nevoilor și așteptărilor părţilor interesate. Împreună, aceste clauze solicită organizației să determine problemele și cerințele care pot avea un impact la planificarea sistemului de management al calității.
Abordarea bazată pe risc
Acest standard impune organizaţiei de a înțelege contextul său (a se vedea clauza 4.1) și de a determina riscurile și oportunitățile care trebuie să fie abordate (a se vedea clauza 6.1). Unul dintre scopurile principale ale unui sistem de management al calității este de a acționa ca un instrument de prevenire. În consecință, acest standard internațional nu are o clauză separată sau sub-clauză intitulată "acțiune preventivă". Conceptul de acțiune preventivă este exprimată printr-o abordare bazată pe risc pentru formularea cerinţelor sistemului de management al calităţii.
Aplicabilitate
Acest standard internațional nu mai face referire specifică la "excluderi", la determinarea aplicabilităţii cerințelor sistemul de management al calității. În cazul în care o cerință nu poate fi aplicată (de exemplu, în cazul în care procesul relevant nu se efectuează) organizația poate determina că respectiva cerință nu este aplicabilă.
Cunoaştere organizaţională
Clauza 7.1.5 cunoaștere organizațională se referă la necesitatea de a stabili și a menține cunoștințele obținute de organizație, inclusiv de către personalul său, pentru a se asigura realizarea conformităţii produselor și serviciilor.
Informații documentate
Termenii "procedură documentată" și "înregistrare" au fost înlocuiţi prin "informații documentate".
În cazul în care ISO 9001:2008 s-ar fi referit la proceduri documentate (de exemplu, pentru a defini, opera sau controla un proces), aceasta este în prezent exprimată ca o cerință de a menține informații documentate. În cazul în care ISO 9001:2008 se referea la înregistrări acest lucru este acum exprimat ca o cerință de a menţine informații documentate.
Controlul produselor și serviciilor furnizate extern
Clauza 8.4 Controlul produselor și serviciilor furnizate din exterior se adresează tuturor metodelor de furnizare din exterior, fie că este vorba de cumpărare de la un furnizor, printr-un aranjament cu un asociat, prin externalizarea proceselor și funcțiilor ale organizației sau prin orice alt mijloc.
De asemenea s-au stabilit 7 principii ale managementului calităţii, excluzându-se principiul Abordarea unui sistem de procese, deoarece prin implementarea unui sistem de management al calităţii se realizează această abordare.
Comments